Stay Connected

ajanhallinta, itsensä johtaminen, hyvät rutiinit
Miten ikimuistoiset viikonloput syntyvät? – näin minusta tuli etukäteen suunniteltujen viikonloppujen kannattaja

Miten ikimuistoiset viikonloput syntyvät? – näin minusta tuli etukäteen suunniteltujen viikonloppujen kannattaja

  • 20 helmikuun, 2021
  • by

Kuulen usein ihmisten sanovan, että he haluavat viikonloppuisin vain olla ja rentoutua, ilman minkäänlaisia suunnitelmia tai aikatauluja. Ajatus kuulostaa niin kauniilta, että sitähän on suorastaan rikollista vastustaa. Kukapa meistä ei haluasi vain olla ja nauttia viikonlopun ajattomasta olotilasta, tehden spontaanisti niitä asioita, jotka kulloinkin juolahtavat mieleen, ilman suurempaa suunnittelua.

Itsekin kuuluin pitkään kalenterittomien viikonloppujen kannattajiin, kunnes herättelevän aikapäiväkirjahavaintoni pohjalta tajusin, että ilman suunnittelua viikonloppujen aamupäivät hävisivät ajan mustaan aukkoon. Ymmärsin, että mikäli perheemme viikonloppuun ei ollut selkeää suunnitelmaa, se tarkoitti, että perheemme vietti aikaa kotona. Käytännössä tämä puolestaan lähes poikkeuksetta tarkoitti sitä, että perheemme jäsenet tuijottivat erilaisia digilaiteita eri huoneissa koko lauantaiaamupäivän – itse kenties touhuilin erilaisia kotitöitä epämääräisessä järjestyksessä ympäri taloa. Lauantai-iltapäivään mennessä kaikki perheemme jäsenet olivat ärtyneitä ja kaipasivat muuta puuhaa.  

Tämän havainnon jälkeen aloin olla vahvasti sitä mieltä, että viikonloppuja tulisi suunnitella – kenties jopa huolellisemmin kuin arkipäiviä. Sanotaanhan, että meillä on vain noin 1000 viikonloppua, ennen kuin pienet lapsemme ovat kasvaneet aikuisiksi. Enkä todellakaan halua, että lapseni muistavat lapsuuden viikonloput aikana, jolloin kökötettiin kotona turhautuneena puhelin kädessä. 

Toinen merkittävä havaintoni oli se, että mikäli lauantaiaamuna ei ollut selkeää suunnitelmaa siitä, mitä kyseisenä päivänä tulisi tapahtumaan, niin helposti jäimme pohtimaan, että mitä sitä pitäisi tänään oikein tehdä. Erilaisten vaihtoehtojen pohtiminen lauantaiaamuna on stressaavaa ja aikaa vievää hommaa. Tämä puolestaan syö viikonlopun arvokkaita tunteja. Itse rakastan spontaaneja ideoita, mutta monilapsisen perheen äitinä tiedän, että niihin tarttuminen liian myöhään saattaa käytännössä estää koko idean toteuttamisen, mikäli ennakkovalmistelut puuttuvat. Esimerkkinä vaikka perheen kanssa laskettelemaan lähteminen. Reissuun tarvitaan suksia, toppavaatteita, auton pakkaamista ja kenties vielä lastenhoitaja nuorimmaiselle lapselle. Tämä kaikki toki on toteutettavissa, mutta mikäli idea syntyy täysin spontaanisti lauantaiaamuna ennakkovalmisteluiden puuttuminen melko varmasti estää rentouttavan laskettelupäivän toteutumisen, – tai ainakin tekee lähtemisestä melkoisen hullumyllyn. 

Mukavien tapahtuminen odottaminen on osa nautintoa

Kolmas viikonlopun suunnittelua puoltava seikkani on se, että tärkeä osa mukavien asioiden tekemistä on niiden odottaminen. Jokainen meistä tietää sen kutkuttavan ja positiivisen odottavan tunteen ennen kesälomamatkaa. Matkan odottaminen on tärkeä osa matkasta nauttimista. Tämä sama mukavan asian odottaminen voi toteutua myös viikonloppujen kohdalla, mikäli niitä suunnittelee jo etukäteen. Enkä nyt missään tapauksessa tarkoita sitä, että viikonloppu tulisi suunnitella minuutilleen täyteen erilaista puuhaa, vaan ennemmin kolmesta viiteen päätapahtumaa, jotka ajoittuvat perjantai-illan ja maanantaiaamun välille. Näiden päätapahtumien välille jää vielä hurjan paljon suunnittelematonta aikaa, jolloin kyllä ehtii katsoa NetFlixiä ja puuhailla kaikenlaista enemmän ja vähemmän tärkeää kotosalla. 

Lauantai-iltaan kannattaa suunnitella jotakin sellaista mukavaa ja sosiaalista tekemistä, jota on erityisen mukava odottaa. Esimerkiksi illallinen ystäväperheen kanssa, konserttiin meno, tyttöjen ilta tai vaikkapa kylpyläreissu lasten kanssa. Kun viikonloppuun suunnittelee nautinnollista ja mukavaa tekemistä – viikonlopun odottaminen suurentaa näiden tapahtumien positiivisia vaikutuksia. 

Minimoi kotityöt ja sosiaalinen media viikonloppuna

Mukavien päätapahtumien suunnittelun ohella, huomiota kannattaa kiinnittää pakollisten kotitöiden minimoimiseen (ellei sitten aidosti nauti niistä). Näitä pakollisia asioita ovat muun muassa pyykkien pesu, kaupassakäynti ja siivous. Valitettavasti nämä tehtävät usein kasautuvat edelleen perheenäitien harteille. Tehtävät ovat pakollisia, mutta niihin käytettävä aika viikonloppuisin on mahdollista minimoida monella eri tavalla. Itse olen pyrkinyt ratkaisemaan näitä asioita tilaamalla kotisiivoojan (edullisen sellaisen) ja tilaamalla ruuan verkkokaupasta. 

Viikonloppuna kannattaa minimoida myös digilaitteiden käyttö – tai ainakin somen, sähköpostin ja työasioiden hoitaminen. Energisoiva viikonloppu ei synny somefiidiä tuijottamalla – usein sen vaikutus on juurikin päinvastainen. Työasioissakin optimaalisen tason saavuttaminen vaatii sitä, että aivot saavat riittävästi lepoa ja mieli muuta ajateltavaa, vaikka työ olisikin kuinka inspiroivaa tahansa. Digilaitteiden käytön minimoimisella saattaa olla varsin positiiviset vaikutukset viikonlopun viettoon. Itse olen havainnut, että digilaiteiden minimoiminen synnyttää kiitollisuutta, uusia luovia ideoita, kannustaa liikkumaan ja ”pakottaa” tapaamaan ystäviä. 

Rohkaisen sinua ottamaan kaiken irti viikonlopuista – vaikka olisit väsynyt ja kiireinen. Mukavien viikonloppujen suunnittelu on eräänlainen paradoksi, vaikka suunnittelu itsessään vie hiukan aikaa, niin onnistunut ja nautinnollinen viikonloppu tarjoaa sitä roppakaupalla takaisin. Älä anna arjen kiireiden varastaa viikonloppuja, vaan suunnittele ensi viikonloppu sellaiseksi, josta muisteltavaa riittää pitkäksi aikaa. 

Mukavaa viikonloppua!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kirjoittaja

Olen Senja Luoma, tällä blogilla kirjoittelen ajanhallinnasta, itsensä johtamisen eri teemoista sekä tiedotan tulevista tapahtumista.

Instagram

×